|
Product(s) Used for this Recipe |
|
|
|
|
|
|
Soto Cendawan |
Ingredients |
2 tin (300g) Sup Cendawan CAMPBELL'S
60ml minyak masak
6 bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
1 kulit kayu manis
4 sudu besar serbuk rempah sup
1.5L Air
1.5kg ayam, dipotong empat
200g cendawan tiram
100g tauge
Garam secukup rasa
Pes (A) - ditumbuk halus
15 bawang merah
3 bawang putih
3 serai
2cm halia dan lengkuas
8 buah keras
2 sudu besar serbuk lada putih
Pelengkap hidangan
Nasi impit & sambal kicap
Untuk Hiasan
Bawang goreng & hirisan daun bawang |
|
|
Cooking Detail |
Meal Type | : | Main Meal
| Cook Method | : | Stovetop
| Serving | : | 6
|
|
|
|
Methods |
1) Tumis bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis senhingga bangkit baunya.
Masukkan pes (A), teruskan memasak di atas api sederhana sehingga keemasan dan berbau harum.
2) Masukkan Sup Cendawan CAMPBELL'S, ayam, cendawan tiram dan air.
Kacau dan tambahkan garam
Renih selama 30 minit.
3) Keluarkan ayam, tus dan biarkan sejuk.
Koyakkan isi ayam.
Hidangkan Soto dengan isi ayam bersama bahan-bahan hiasan |
|
|
|